Uge 19 – 2019

//Uge 19 – 2019

Uge 19 – 2019

  • ”Maj kulde giver laderne fulde” – I kan roligt bygge ud/til.. Vi oplever meget skiftende vejr i øjeblikket, men helt klart i den kølige afdeling med lidt byger ind i mellem, men desværre alt for få mm – det bliver ikke til meget. Uheldigt – for den øvrige del af befolkningen oplever det som om det regner hele tiden – ”og nu må landmændene da have fået nok”. Ak ja – tørkeindeks på 9 mod 10.
  • Vårafgrøder spirer nu alle steder – de tørre områder har også nydt godt af få mm til at sikre spiring – men det giver uens marker. Det samme gælder for udlæg. Det er ved at være tid for næste behandling – med fokus på at gøre ukrudtsbehandlinger færdig – typisk når afgrøde har 4-5 blade eller mere (vårbyg, vårhvede og havre).
  • Afgrøderne gødes op.. – vi håber og regner med, at I nu har gødet vinterafgrøder op til det forventede niveau. Eneste undtagelse er brødhvede, som typisk gemmer de sidste 50-60 N til medio maj.
  • Vinterhvede: større eller mindre skader efter behandlinger i frostperioder præger stadig billedet selv om hveden langsomt (alt for langsomt) er ved at komme sig. Ukrudtsbehandling, vækstregulering og tromling er alle behandlinger, som hver især kan give problemer for afgrødens vækst, når der er gentagne frostdøgn, som her i april. Svampene har kronede dage – hvor der ikke er udført effektiv forebyggende behandling. Meldug, rust og ikke mindst Septoria finder vi i næsten alle vinterhvedesorter. Nogle mere end andre naturligvis. Vi ser frem mod de vigtige behandlinger omkring st 37-39 – nogen kan ikke vente så længe.
  • Vinterbyg: Vi har omtalt det før – og nu gør vi det igen Ramularia er den store synder i vinterbyg, som ofte bliver overset – og blot benævnt som fysiologiske pletter. ALARM er meldt fra Tyskland – vi har også sygdommen her – og Jeres behandling ved skridning skal i den grad være rettet netop mod Ramularia. Øvrige sygdomme tages med i samme ombæring.
  • Vinterrug: Påbegyndte skridning i april, men den lave temperatur gør, at rug nok for alvor først skrider den 10-12. maj som vanligt. Naturen er forunderlig 😊
  • Vinterraps: Potentialet er stadigt godt i Jeres marker – det bør I handle efter. Vigtigt at beskytte ud i fremtiden med en bred svampemix i st 65 – vi anbefaler Pictor Active + Propulse. Få/ingen insekter.
  • Prioritering:

  1.Vinterhvede i forhold til sygdomskontrol og vækstregulering.

2.Vinterrug i forhold til Trips, svampe og evt vækstregulering.

        3.Vinterbyg i forhold til svampe – ramularia – og vækstregulering.

 4. Vinterraps i forhold til svampestrategi, ekstra N og insekter.

2019-05-08T06:01:18+00:00

Skriv en kommentar