Uge 01 – Wet, Wet, Wet – det gamle skotske band har stået for musikken her hen over jul og nytår, og lige nu er gamle Rod Steward ved at tage over med ”I am sailing”…! Over 50 mm i den forgangne uge følges op af mere end 20 mm de næste par dage – det her er bare ikke sjovt længere. Sne og kulde afløser regnen – vi er lidt nervøse for om alle afgrøder klarer dettte. Det sker som opfølgning på det der i meteorologisk sammenhæng vil blive husket som det vådeste år nogensinde. Året der samtidig indeholdt den tørreste maj og juni måned vi har oplevet i nyere tid, og en september, der kun bød på 2-3 mm regn. På tværs af landet varierer nedbørsmængden fra godt 600 mm til over 1300 mm i 2023 – ekstrem forskel.
Fokus på dræn – det er en nødvendighed– og fuldstændig vanvittigt at vi ikke fik styr på det i de økonomiske gode 2021-2023. Nu er det ved selvsyn en nødvendighed.
Vårsæd skal bestilles nu. Det meget lave udbytte i vårbyg i høst 2023 påvirker naturligvis også udbuddet af udsæd, og vi er nervøse for at stå i en mangel situation. Bestil nu (hvis det ikke er sket), men vær desværre forberedt på en meget dyr vare. Hvis du selv har vårbyg liggende, så overvej at rense egen vare. Husk spire- og bejdse analyse. Senest har vi hørt, at der er firmaer der har søgt om dispensation for spireevne ned til 75%. I skal være meget opmærksom på, om det er sådan en vare I får leveret. Hvis du normalt ville udså 140 kg/ha – så skal der nu 175 kg/ha til at erstatte dette, hvis spireprocenten er så lav. Tror I prisen bliver sat tilsvarende ned?
Flere långivereer nu på vej med krav om, at der skal foreligge en ESG rapport på din ejendom – for at optimal belåning kan gives. Vi har tidligere udtrykt os negativt omkring værdien af en sådan rapport, og det står vi ved. Det ser dog ud til, at vi ikke kan undgå, at den skal foreligge, og derfor agter vi at tilbyde at lave disse rapporter, så vi også får belyst ”det reelle CO2 regnskab” på ejendommene. Et regnskab der også inkluderer den reelle CO2 binding i Jeres afgrøder. Hør mere om dette på Planteavlsdagen den 31.januar.
Gødning 2024 – det er vigtigt at have overblik over det samlede gødningsbehov. Februar og marts gødning bør disponeres – April kan der måske gambles lidt mere med.
EU tilskuddet for 2023– stadig en del der mangler udbetaling – også flere af dem der ikke har haft høring. Vi følger dagligt op på disse
Afgrødemarkedet– forvirrende meldinger i markedet – om det skal gå op eller ned. Lyt med på Agrocoms Nytårskur fredag den 12. december kl 11.
Skriv en kommentar