Uge 48 – 2023

//Uge 48 – 2023

Uge 48 – 2023

  • Uge 48 – efter enorme mængder nedbør har frosten – og måske vinteren – indfundet sig. Nattefrost ned til 8-9 C og dagsfrost, har unægtelig fået billedet af det ”nye” milde og lange efterår til at ændre sig igen. Vi har haft historisk tradition for at en våd og besværlig høst afløses af en hård vinter – skal dette gentage sig.? Vinterraps. – vi har talt om supplerende vækstregulering – ekstra bor og andet mikronæring. Vi har talt om mulighed for at blande Belkar i behandling i november – men glem alt dette – nu fokuserer vi på den altafgørende Kerb behandling.
  • Kerb 400 SC behandling i vinterraps – en del er behandlet i den forgangne uge. Let nattefrost og temperaturer lige omkring eller lige over frysepunktet har været perfekt til at få Kerb 400 SC udsprøjtet på bedste vis. Vi må køre Kerb indtil 31.12, men det er rart at få produktet ud så relativt tidligt som muligt – efter at jordtemperaturen er under 8-10 C. Lige nu er frosten nok lige hård nok – da det let kan fryse omkring dyserne. Afvent dagtemperaturerne igen kommer lige over 0C. Effektmæssigt intet problem at køre på frossen jord, og bladmassen har lagt sig nu og det giver god dækningsgrad af jordoverfladen.
  • Vårsæd skal bestilles nu. Det meget lave udbytte i vårbyg i høst 2023 påvirker naturligvis også udbuddet af udsæd, og vi er nervøse for at stå i en mangel situation. Bestil nu (hvis det ikke er sket), men vær desværre forberedt på en meget dyr vare. Hvis du selv har vårbyg liggende, så overvej at rense egen vare. Husk spire og bejdse analyse.
  • Vi har fået en EU godkendelse på Glyphosat – de næste 10 år – og det bør vi alle være lykkelige for. Det er meget svært at nedsætte CO2 belastningen ved dyrkning af vore afgrøder, hvis vi ikke har glyphosat som en aktiv medspiller. ”så lidt som muligt og så meget som nødvendigt” – det er vel skabelonen for brug af midlerne, men tankevækkende, at vi optimalt kun skal bruge glyphosat, når jordtemperaturen er høj (det giver mindst risiko for udvaskning). Politikerne tvinger os til det modsatte – det siger alt om politik, der drives af populisme.
  • Gødning 2024. dette r vigtigt at have overblik over det samlede gødningsbehov. Lige nu ser det ikke ud til, at der er panik i markedet og pilen peger ned – men vi har oplevet flere gange, at det hurtigt kan vende – og så skal I være klar.
  • Afgrødemarkedet  – alle afgrøder er presset gennem den senere tid. Har vi set bunden – vi krydser fingre og håber.
2024-01-11T23:02:24+00:00

Skriv en kommentar