- Uge 44 – meget lunt oktober vejr – er afløst af lunt november vejr, hvor det er svært at forestille sig, at vi er i en måned med historisk tradition for sne og frost. Det har været rimeligt tørt i flere dage nu, og mange steder er det faktisk ok at færdes i marken, så nu skal efterårssæsonen følges til dørs. Her må vi ikke glemme, at der er udbragt langt mindre DAP gødning end normalt, dvs vi har ikke samme beskyttelse mod manganmangel, frost mm som vi plejer. I vintersædsmarker – der busker sig godt – kan det derfor være en rigtig god ide, at give en lille ”wellness behandling” ved overgangen til november. Det virker lidt som frostvæske, og giver stærkere planter. I flere tilfælde er der også lidt lus at tage højde for ved samme lejlighed. Vi har friske meldinger om fund.
- Vinterraps: november er lig Kerb i vinterraps – det er vi vant til at tænke. I øjeblikket er jordtemperaturen dog 12 C – så tøv lige en kende – vi vil gerne ned på ca 10 C, og vigtigst skal temperaturen være nedadgående. Nogle rapsmarker er blevet meget kraftige – så kraftige, at der skal tænkes vækstregulering her i 11. time – men rodhals længde skal afgøre dette – ikke bladmasse.
- Vinterbyg: flere kraftige vinterbyg marker – og typisk er vi nu der, hvor vi sætter ind med HvedeSupport, Mangan mm. Vi ønsker en stærk vinterbyg inden vinter – og netop denne afgrøde kvitterer for lidt forkælelse.
- Vinterhvede: generelt er der styr på ukrudt i hvedemarker, dog er der problemer med væselhale flere steder, også selv om der er kørt Mateno Duo. Også her skal lus følges til dørs. Lusebehandling omkring den 7-8. oktober skal eksempelvis typisk følges op her i de første dage af november, hvis luse APP anbefaler det (og det gør den normalt).
- Vinterrug: god buskning i de tidligt såede rug marker. Vurder ukrudtseffekt en sidste gang inden vinter – det kan være en fordel at pletsprøjte med Atlantis, Topik eller Othello inden vi lukker og slukker.
- Brug af mikronæringsstoffer kan supplere – og måske erstatte – nogen af de dyre makronæringsstoffer. I alle tilfælde giver det en stærkere afgrøde forud for vinteren. Om det er nødvendigt – ja det ved vi aldrig før end det er for sent.
- Planteværn 2023. Vi ved nu, at den nye pesticidhandlingsplan er vedtaget til at gælde fra 1.1 2023.Under alle omstændigheder kan vi forvente stigende priser på planteværn næste år, så hvis din likviditet kan klare det, så bør du handle lidt.
- Gødning: gassen falder kraftigt i denne periode – men tror de fleste af Jer har disponeret gødning. Kombineret med fornuftige kornaftaler – så er det godt at vide sig sikker mht gødningsleverancer.
- Afgrødemarkedet: – Rusland har annulleret kornaftalen vedr eksport af afgrøder fra Ukraine. Det har naturligt givet prisstigninger, som bør udnyttes til salg.